Oneffenheden, vlekken en plekken in je mond zijn meestal niet schadelijk. Maar in bepaalde gevallen kunnen ze aanwijzingen geven over de algemene gezondheidstoestand van je mond. Infecties, stress, medicatieproblemen en zelfs veroudering kunnen sporen nalaten op je tong. Lees wat je tong je vertelt en wanneer je naar een dokter of tandarts moet gaan.

Witte vlekken of plekken op je tong

Een ziekte of medicijnen gooien het evenwicht van bacteriën in je mond vaak uit balans. In dit soort gevallen komt een tandarts vaak witte vlekken tegen op je tong. De eventuele crèmewitte vlekken op je tong kunnen spruw zijn en voortkomen uit een schimmelinfectie.

Soms vormen deze witte vlekken zich in kantachtige vormen, dit kan een teken zijn van Lichen Planus.  Bij deze aandoening kan je immuunsysteem het weefsels in de mond aantasten.

Heb je last van harde, platte witte plekke, welke je niet weg krijgt tijdens het schrapen? Dan kun je last hebben van Leukoplakia, wat verband houdt met mondkanker. Laat langdurige witte plekken daarom altijd controleren door een tandarts.

Een harige tong

Wanneer je tong een laagje heeft dat eruitziet als een zwarte, bruine of witte vacht, dan heb je mogelijk last van een behaarde tong. Deze ‘haren’ zijn proteïnen, deze veranderen de normale kleine hobbels op je tong in langere strengen, hier blijven voedingsresten en bacteriën in achter.

Deze haren zouden moeten verdwijnen wanneer je je tong poetst of schraapt. Indien je harige, witte vlekken hebt die je er niet af kunt schrapen, zou je last kunnen hebben van orale harige Leukoplakia. Dit kan voorkomen bij mensen die besmet zijn met virussen zoals Epstein-Barr of HIV.

Zwarte vlekken op je tong

Er zijn verschillende redenen te noemen voor een zwarte tong. Een harige tong kan bijvoorbeeld zwart zijn. Je tong kan ook donker worden van bepaalde maagzuurremmers, met een ingrediënt genaamd bismut. Een zwarte tong is echter onschadelijk en gaat weg zodra je stopt met het innemen van het geneesmiddel of na het reinigen van de harige tong.

Macroglossie

Als de tong te groot is in vergelijking met de rest van je mond, dan wordt dit ook wel Macroglossie genoemd. Bij deze aandoening kan je toch dusdanig ruimte in beslag nemen dat de tandarts afdrukken van je tanden op de zijkanten van de tong kan vinden. Een dokter kan proberen de onderliggende aandoening te achterhalen en deze te behandelen.

Heldere rode tong

Een aardbei-rode tong zou een vroeg teken kunnen zijn van de ziekte van Kawasaki, dit is een zeldzame, ernstige ziekte die de bloedvaten over het hele lichaam, meestal bij kinderen, ontstoken. Het is tevens een symptoom van scharlakenkoorts. Wanneer je rode tong ook glad is en je hebt pijn in je mond, kan dit een teken zijn dat je lichaam niet genoeg vitamine B3 heeft.

Lees hier ook deel 2.