Iedereen heeft wel eens last van slechte adem. Bijvoorbeeld wanneer je net wakker bent of een gerecht met knoflooksaus hebt gegeten. Een gezond lichaam betekent ook een schoon gebit. In veel gevallen van slechte adem heeft dit een directe relatie met slechte mondhygiëne. Hierover zijn echter al legio berichten en artikelen te vinden op het internet. De tandarts zegt het al je hele leven lang: Twee keer per dag je tanden poetsen, gebruik van een rager, tandenstoker of flossdraad, weinig suiker eten/drinken, etc. In deze blog doen we het ietsjes anders: hier volgen 3 alternatieve tips voor een frisse adem die losstaan van het hebben van een gezonde mond!

Tip 1: pas op met koffie en alcohol

Een koffieadem is een bekend fenomeen. Het spreekt misschien voor zich, maar je dient hier rekening mee te houden wanneer je bijvoorbeeld op sollicitatiegesprek gaat of een belangrijke vergadering hebt. Koffie en ook alcohol blijven doorgaans voor een deel plakken op je tandplaque. Daardoor merkt men de onaangename geur.

Tip 2: Drink veel water

Water is een wondermiddel. We hebben het dagelijks nodig voor diverse organen maar het heeft een sterk reinigende werking. Voor een frisse adem betekent dit dat je slijmvliezen actiever worden wanneer je water drinkt. Hierdoor worden de etens- en drinkresten van je tanden en tong verwijderd door de enzymen.

Tip 3: Gebruik een tongschraper

Je zult misschien denken: “ik gebruik mijn tandenborstel al om het vuil van mijn tong te schrapen!” Vergis je niet, dit is bij lange na niet voldoende. Je kunt zelf de proef op de som nemen. Ga je tanden poetsen en schraap je tong zoals je normaal gesproken zou doen. Pak daarna een lepel en houd deze met de bolle kant naar boven. Schraap hier opnieuw mee over je tong en je zult zien, dat schrapen met een tandenborstel tóch niet genoeg blijkt te zijn!