Geplaatst op
Het laten aanmeten van een gebitsprothese is voor veel mensen een belangrijke stap. Het roept vaak vragen op, zoals: hoe verloopt het traject? Wat gebeurt er tijdens de afspraken? En hoelang duurt het eigenlijk voordat de prothese klaar is? Het kan zijn dat je een volledig kunstgebit nodig hebt, of slechts een gedeeltelijke vervanging. Het proces verloopt in een aantal duidelijke fases.
Het begin van het traject
Elke behandeling begint met een intakegesprek. Tijdens deze eerste afspraak wordt de gezondheid van je mond beoordeeld. Er wordt gekeken naar je gebit, de staat van het tandvlees en eventueel nog aanwezige tanden of kiezen. Op basis van deze observaties wordt samen besproken welke prothese in jouw situatie het meest geschikt is: een volledige, gedeeltelijke of misschien een tijdelijke oplossing. Tijdens dit gesprek is er ook ruimte om vragen te stellen, bijvoorbeeld over het draagcomfort, de esthetiek of het materiaalgebruik. Voor mensen die op zoek zijn naar een betrouwbare gebitsprothese Enschede, is dit het eerste en belangrijkste contactmoment.
Het maken van een afdruk
Na de intake worden er afdrukken van je mond gemaakt. Er worden afdrukken genomen van zowel de boven- als onderkaak. Deze geven een nauwkeurig beeld van de vorm van je kaken en zijn onmisbaar voor het maken van een goed passende prothese. Soms zijn er meerdere sessies nodig om de juiste vorm en beet (hoogte) goed te bepalen en tot een optimaal eindresultaat te komen. De precieze werkwijze kan per persoon verschillen, afhankelijk van de mondsituatie.
Proefpassen en aanpassingen
Op basis van de afdrukken wordt een proefprothese gemaakt. Tijdens de proefpassing wordt deze getest op pasvorm, stand van de tanden en het uiterlijk. Eventuele correcties kunnen op dat moment nog eenvoudig worden doorgevoerd. Het kan voorkomen dat er meerdere proefpassingen nodig zijn voordat de definitieve prothese wordt vervaardigd.
De definitieve plaatsing
Zodra de pasvorm en het uiterlijk zijn goedgekeurd, wordt de definitieve prothese gemaakt en geplaatst. Sommige mensen ervaren in het begin drukplekken of lichte spraakveranderingen. Het is normaal dat het even wennen is aan het dragen van de prothese. De lichte klachten verdwijnen meestal snel. Eventuele ongemakken kunnen vaak worden verholpen door kleine aanpassingen aan de prothese.
Nazorg en controle
Een gebitsprothese vraagt om regelmatige controle, ook als er geen klachten zijn. Je kaak verandert langzaam van vorm, waardoor de pasvorm na verloop van tijd minder goed kan worden. Regelmatige controle is daarom belangrijk om problemen te voorkomen. Daarnaast wordt er gekeken naar slijtage en de hygiëne van de prothese.
Het traject van intake tot plaatsing verloopt stapsgewijs en met zorg. Door te weten wat je kunt verwachten, verloopt het proces meestal een stuk rustiger en overzichtelijker.
Gerelateerde berichten
Tips voor een gebalanceerde levensstijl
Een gezond lichaam is de basis voor een energiek en gelukkig leven. Het bereiken en behouden van een goede gezondheid draait niet alleen om voeding,...
Microlife Bloeddrukmeter: Een Betrouwbare Partner voor Uw Gezondheid
In een wereld waar gezondheid steeds meer centraal staat in ons dagelijks leven, is het belangrijk om de juiste hulpmiddelen bij de hand te hebben om...