Bacteriën zijn niet alleen maar kleine beestje die vervelende ziektes verspreiden en in het ziekenhuis met een autoclaaf of een heteluchtsterilisator verwijderd moeten worden. Het zijn misschien wel de meest nuttige organismes in de wereld. Sterker nog: zonder bacteriën zouden alle andere levensvormen niet bestaan. Om dit te vieren deel ik graag een aantal weetjes over bacteriën.

De ontdekking van de bacterie

Bacteriën zijn de oudste organismes op deze planeet. Ze leven hier al ongeveer 3,5 miljard jaar. Toch duurde het tot het jaar 1674 dat wij mensen ons bewust werden van onze piepkleine buren. De Nederlander Antonie van Leeuwenhoek ontdekte de bacteriën met zijn gloednieuw uitgevonden microscoop toen hij vuil uit een mensenmond aan het onderzoeken was.

Ze zijn met velen

Er zijn maar liefst een miljoen-biljoen-biljoen bacteriën op deze aarde. Als je alle bacteriën zou opstapelen vormen ze een lijn van 10 miljard lichtjaren. Dat is vanaf hier naar het einde van het zichtbare universum. Dat er zoveel zijn is niet erg gek: sommige bacteriën kunnen binnen 10 minuten na de geboorte voortplanten. In ongeveer vijf uur kan een bacterie ongeveer een familie van een miljoen kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen krijgen. In je lichaam zitten bijvoorbeeld al tien keer meer bacteriën dan cellen, en dit zijn er al 37,2 biljoen.

De toekomst

De meeste bacteriën zijn waarschijnlijk nog niet ontdekt. Toen een wetenschapper in 2003 onderzoek deed naar levende wezens in de zee vond hij maar liefst een miljoen verschillende soorten bacteriën. Momenteel zijn wetenschappers bezig om een kunstmatige bacterie te scheppen. Grote kans dat het eerste kunstmatige organisme daarom geen robot is.

Schade

Wanneer je een slechte bacterie dood door pillen te nemen is de kans groot dat je ook goede bacteriën dood. Het doden van die goede bacteriën kan bijvoorbeeld leiden tot diarree. De eencellige organismes kunnen trouwens snel gewend raken aan pillen. Als een bacterie immuun wordt voor antibiotica kan dit leiden tot een ziektegolf of zelfs tot een epidemie. Gelukkig zijn de meeste bacteriën onschuldig en helpen ze ons zelfs bij de stoelgang, eetlust en dragen bij aan ons immuunsysteem.