Wilt u ontbrekende tanden vervangen en denkt u na over bruggen? Neem geen beslissing zonder over zowel de voor- als nadelen van deze behandeling te lezen.

 

De voordelen van tandheelkundige bruggen

Het plaatsen van tandheelkundige bruggen is uitgegroeid tot een van de meest voorkomende en handige tandheelkundige behandelingsopties voor het vervangen van ontbrekende tanden. De behandeling met tandheelkundige bruggen bestaat uit het plaatsen van twee kronen rond de opening die ontstaat door ontbrekende tanden. De tanden rondom dienen als ankers voor de vervangende tanden die de opening opvullen. Tandheelkundige bruggen bieden een aantal voordelen, waaronder:

  • Het kan zijn dat u slechts één bezoek aan uw tandartspraktijk nodig heeft voor plaatsing als alle tanden die worden vervangen zijn verwijderd of op natuurlijke wijze verloren zijn gegaan.
  • Er is geen bottransplantatie nodig om de slechte botstructuur te versterken.
  • Lagere kosten in vergelijking met tandheelkundige implantaten, vooral als u meerdere tanden of kiezen moet laten vervangen.

 

Enkele nadelen van tandheelkundige bruggen

Tandheelkundige bruggen hebben veel positieve eigenschappen, maar ze hebben ook een aantal negatieve aspecten. Het is belangrijk om hun nadelen te begrijpen voordat u de tanden door deze behandeling vervangt. De volgende zaken kunt u overwegen:

  • Omdat gebitsbruggen worden ondersteund door kronen op aangrenzende tanden, is het plaatsen van de kronen mogelijk schadelijk voor de gezonde tandstructuur en zorgt een burg voor enige druk op deze tanden.
  • U kunt later last krijgen van tandvlees- en botrecessie, omdat tandbruggen de wortels in het bot van ontbrekende tanden niet vervangen. Er is dus een kans dat de tandwortel steeds verder slinkt.
  • Tandheelkundige bruggen moeten om de 10 tot 15 jaar worden vervangen, wat duur kan zijn. Voor de lange termijn maakt dit tandheelkundige implantaten een betere investering, omdat deze vaak van titanium zijn gemaakt en bij het juiste onderhoud levenslang mee kunnen gaan.

Praat met uw tandarts over uw tandheelkundige en persoonlijke behoeften om te zien of bruggen de beste oplossing zijn voor uw glimlach. Voor deskundig advies kunt terecht bij Studentist, met praktijklocaties in Amsterdam, Groningen en Utrecht.