Gezond lichaam

ERP-software: onmisbaar voor de moderne tandarts

Geplaatst op

Vanwege de omvang en diversiteit van de hedendaagse softwaremarkt, is er voor ieder bedrijf wel een geschikt systeem te vinden. Dat geldt dus ook voor tandartspraktijken, waar wij in dit artikel dieper in zullen gaan. Hierin bekijken we wat een ERP-systeem precies doet, welke modules het meest relevant zijn voor tandartspraktijken en lichten we toe waarom branchespecifieke software tegenwoordig van cruciaal belang is.

Wat doet ERP-software precies?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning, een proces dat verantwoordelijk is voor het automatiseren en verbinden van alle mogelijke processen binnen een organisatie. Hierdoor worden alle gegevens samengebracht binnen een centrale database, waardoor alle medewerkers te allen tijde kunnen beschikken over de meest recente en relevante informatie.

Uiteindelijk stelt dit organisaties in staat om beter grip te krijgen op de eigen processen en kunnen ze beter identificeren waar bijvoorbeeld nog ruimte voor verbetering is. ERP-software zorgt ervoor dat bedrijven processen zoveel mogelijk kunnen optimaliseren.

De 4 belangrijkste ERP-modules voor tandartspraktijken

Het ERP-systeem is modulair ingericht, wat inhoudt dat de omgeving bestaat uit verschillende modules, die ieder een specifiek bedrijfsgebied beheren. Het is belangrijk om te vermelden dat hierdoor vaak geen ERP-systeem hetzelfde is, bedrijven kunnen zelf kiezen van welke modules zij uiteindelijk gebruik willen gaan maken. Wij zetten de 4 belangrijkste modules voor tandartspraktijken op een rij.

Customer Relationship Management (CRM)

Eigenlijk is de CRM-module onmisbaar voor ieder bedrijf. Vergelijkbaar met het ERP-systeem is het namelijk een omgeving waarin processen geautomatiseerd worden en gegevens centraal verzameld worden; maar dan met de gegevens van uw klant. Hierdoor heeft men alle klantgegevens direct bij de hand; bijzonder handig als ze bijvoorbeeld bellen om een afspraak te maken.

Digitale agenda

Als ze dan uiteindelijk bellen, is het wel zo prettig als er een omgeving binnen het ERP is waarin men de afspraken kan inplannen en beheren. Niet alleen heeft men hierdoor goed zicht op de agenda, het systeem kan tevens geautomatiseerde herinneringen sturen, wanneer de afspraak van de klant er aan zit te komen.

Digitaal patiëntendossier

Een belangrijke module voor een zorg-gerelateerde organisatie. Hier wordt de medische geschiedenis van de patiënt vastgelegd, denk hierbij bijvoorbeeld aan behandelingen en medicatie.

Facturatie

Een ERP-systeem is in bijna alle gevallen voorzien van een module waarmee men eenvoudig de facturatie kan beheren. Voor tandartspraktijken is dit helemaal belangrijk, omdat men niet alleen facturen stuurt naar de klant, maar bijvoorbeeld ook naar verschillende zorgverzekeraars.

Branchespecifieke software wordt onmisbaar

Branchespecifieke software is één van de belangrijkste trends op het gebied van bedrijfssoftware. Steeds vaker specialiseren softwareleveranciers in een bepaald vakgebied, in een poging om het perfecte systeem voor die branche te creëren.

Het is dan ook aan te raden om als tandartspraktijk op zoek te gaan naar een leverancier met kennis van uw branche, de zorg. Zij weten immers als geen ander waarmee u op dagelijkse basis te maken krijgt en richten hun systeem hier dan ook op in. Zo weet u zeker dat u vanaf dag één optimaal kan gaan profiteren van uw nieuwe ERP-systeem.

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden