Ontstoken tandvlees is een van de klachten die tegenwoordig eigenlijk niet heel serieus genomen wordt. Dat is niet omdat het weinig voorkomt; maar liefst 47 procent van alle volwassenen heeft last van ontstekingen aan en rond het tandvlees. Dit is een enorm grote groep mensen! Zeker aangezien tandvleesproblemen een symptoom of consequentie kunnen zijn van allerlei ernstige ziektes. Zo bestaat er bijvoorbeeld een significante relatie tussen het ontstaan van de ziekte van Alzheimer en een ongezonde mondhygiëne en wordt de kans op het optreden van hart- en vaatziektes met 60 procent verhoogd bij mensen met ernstig ontstoken tandvlees.

Controleer hoe gezond je tandvlees is

Nu je begrijpt dat het belangrijk is dat je je tandvlees gezond houd, vraag je je misschien af hoe jouw tandvlees ervoor staat. Dit kun je op verschillende manieren zelf testen. Allereerst kun je beginnen met de kleur van je tandvlees te bekijken. Tandvlees is gezond wanneer het een roze kleur heeft. Hoe roder het tandvlees is, hoe meer het ontstoken is.

Daarnaast kun je de gezondheid van je tandvlees ook inschatten door de mate van bloedding. Wanneer je met een tandenstoker of rager tussen je tanden op en neer beweegt, zal het tandvlees misschien wat gaan bloeden. Hoe eerder het begint met bloeden, hoe ernstiger de ontsteking is.

Tips voor een gezond tandvlees

Volg onderstaande 11 tips om je tandvlees en dus je lichaam gezond te houden:

  1. Poets je tanden twee keer per dag
  2. Gebruik dagelijks een tandenstoker of een rager, maar geen flosdraad
  3. Bezoek om het half jaar de mondhygiënist en de tandarts
  4. Neem voldoende omega 3 in
  5. Neem voldoende co-enzym Q10 in bij een lichte ontsteking
  6. Neem voldoende vitamine C in
  7. Neem voldoende vitamine D3 in
  8. Neem voldoende zink in
  9. Let erop dat je weinig suiker inneemt
  10. Eet voldoende rauw eten