In geval van een noodsituatie met bijtende stoffen is het van cruciaal belang te weten hoe nooddouches werken. Zodra een bijtende chemische stof in contact komt met de huid, begint deze weefselschade te veroorzaken – en de schade wordt met elke seconde ernstiger. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je precies weet wanneer en hoe je de veiligheidsdouches moet gebruiken.

Wanneer een veiligheidsdouche te gebruiken

Veiligheidsdouches zijn ontworpen om de schade te beperken die wordt veroorzaakt door blootstelling aan corrosieve, schadelijke stoffen.  Zodra een bijtende chemische stof in contact komt met de huid – hoe klein de hoeveelheid ook is – is het uiterst belangrijk om zo snel mogelijk een veiligheidsdouche te gebruiken. In overeenstemming met de ANSI Z358.1 voorschriften mogen veiligheidsdouches niet meer dan 10 seconden lopen van de gevaarlijke zone verwijderd zijn.

Voor het gebruik van een veiligheidsdouche

Als de blootstelling eenmaal heeft plaatsgevonden, wacht dan niet langer – ga zo snel mogelijk naar de veiligheidsdouche. Het is goed om te herhalen dat hoe langer een bijtende chemische stof in contact komt met vlees, hoe ernstiger het letsel zal worden.

Voordat je de veiligheidsdouche ingaat, is het belangrijk om alle kleding en sieraden uit te doen. Stoffen kunnen gemakkelijk verzadigd raken met schadelijke chemicaliën en deze in nauw contact met de huid houden, wat ernstige verwondingen kan veroorzaken.

Natuurlijk voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk bij het idee om naakt te strippen voor de ogen van hun collega’s, maar het uittrekken van kleding is een essentieel onderdeel van het ontsmettingsproces – en bovendien is het beschermen van jezelf tegen verwondingen belangrijker dan het redden van je reputatie.

Een veiligheidsdouche gebruiken

Veiligheidsdouches zijn ontworpen om eenvoudig te gebruiken. De meeste worden bediend door middel van een trekhendel. Na het trekken aan de hendel voert de douche het water gedurende minstens 15 minuten in een bepaald tempo en met een bepaald volume af, in overeenstemming met de ANSI-voorschriften.

Blijf minstens 15 minuten onder de waterstroom om een grondige ontsmetting te garanderen. Het is raadzaam om zo lang mogelijk onder de douche te blijven tot er medische hulp komt.