Kniebraces zijn zonder twijfel belangrijk bij het verzorgen of voorkomen van blessures, maar het kiezen van de juiste kniebrace kan een lastige taak zijn. Als je meer weet over hoe je de beste kniebrace voor jouw behoeften kunt kiezen met behulp van een kniesteungids, kan dit het proces aangenamer worden.

Wanneer heb je een kniebrace nodig?

In het algemeen moeten kniebraces worden gedragen als je kniepijn hebt of als je blessures wilt voorkomen bij sporten waarbij de kans op knieblessures groter is. Kniebraces kunnen ook worden gebruikt voor revalidatiedoeleinden, bijvoorbeeld na een ACL-blessure. De brace zorgt voor een langzame, beperkte beweging waardoor de patiënt geleidelijk aan zijn bewegingsvrijheid terugkrijgt. Kniebraces zijn ook handig voor mensen met artritis, omdat het kan helpen bij het verminderen van pijn en ontstekingen. Je arts kan je helpen beslissen of het nodig is.

Niveaus van bescherming

Zoek bij het kiezen van een kniebrace naar beschermingsniveaus variërend van 1 tot 3+. Een niveau 1 brace biedt de minste ondersteuning, maar is het meest flexibel, zoals een kniebrace. Het is het beste voor pijnverlichting en milde tot matige ondersteuning wanneer je volledig actief blijft.

Niveau 2 beugels bieden meer bescherming dan niveau 1, ze zijn niet zo flexibel, maar laten toch een bereik van beweging toe. Wraparoundbraces en kniebanden zijn daar goede voorbeelden van. Je krijgt lichte tot matige kniesteun voor pijnbestrijding in verband met ligamentinstabiliteit en peesontsteking.

Een niveau 3 brace, zoals een scharnierende kniebrace, biedt u de meeste steun maar beperkte beweging. Dit type brace is over het algemeen ook zwaarder. Het is het beste om te herstellen van een operatie, wanneer de kniebeweging moet worden beperkt om te voorkomen dat je jezelf opnieuw verwondt. Om een stap verder te gaan, is er altijd de optie van 3+ niveau voor maximale bescherming. Dit niveau is het beste voor hulp bij pijnbestrijding en ondersteuning bij matige tot grote instabiliteiten en aandoeningen.

Typen kniebraces

Er zijn verschillende soorten kniebraces beschikbaar om uit te kiezen, zoals mouwen, wikkelbraces, scharnierbraces en riemen.

Kniestukken zijn er in verschillende maten, en je kunt ze over je knie schuiven. Ze zorgen voor kniecompressie, wat helpt bij het beheersen van zwelling en pijn. Kniestukken werken vaak goed bij milde kniepijn en helpen artritis te minimaliseren. Mouwen zijn comfortabel en kunnen onder kleding passen.

Gebruik een maattabel om te bepalen welke flexibele kniehuls je moet kiezen op basis van de omtrek (afstand rond) van je knie onder het midden van de knieschijf.

Welke brace moet ik kiezen?

De juiste kniebrace voor jou is afhankelijk van de mate van ondersteuning die je nodig hebt en/of wat je arts aanbeveelt. Deze beslissing is gebaseerd op het al dan niet herstellen van een operatie, het soort letsel dat je hebt en hoeveel beweging je knie moet krijgen.