Wanneer een dierbaar persoon als je vader overlijdt, dan dient de uitvaart uiteraard snel geregeld te worden. De vraag is dan of hij wel een uitvaartverzekering heeft. Soms dan kom je hier niet meteen achter. Dit kan zijn omdat de polis onvindbaar is. Maar wat is dan het beste om te doen?

Heeft je vader een uitvaartverzekering?

Van te voren weet je meestal wel of je vader een uitvaartverzekering heeft. Wat je als eerst doet wanneer je dit weet, is zoeken naar het polis blad. Hier staat namelijk op bij welke verzekeraar de verzekering is afgesloten. Wanneer deze onvindbaar is, dan kun je een aanvraag indienen voor onderzoek bij het Verbond van Verzekeraars. Bij deze vereniging zijn vrijwel alle Nederlandse verzekeraars aangesloten.

De regels voor het indienen van een verzoek

Zo een verzoek is echter niet zonder enige regels. Zo kan deze aanvraag onder andere alleen worden ingediend als je vader ook daadwerkelijk is overleden. Er zijn echter ook regels verbonden aan wie de aanvraag mogen doen. Enkel erfgenamen en de executeur mogen deze aanvraag doen, en dan moeten er ook een aantal documenten worden meegestuurd. Hieronder valt onder andere de akte van overlijden.

Wacht niet te lang!

De aanvraag kan per post of digitaal worden gedaan. Na het onderzoek wordt je verteld bij welke verzekeraar je vader was aangesloten. Dit onderzoek kan echter wel even duren. De gemiddelde duur is 2 tot 3 maanden. Je wilt uiteraard de uitvaart van je vader zo snel mogelijk regelen. Dus wanneer je de polis van je vader niet kunt vinden, vraag het onderzoek zo snel mogelijk aan!

De verzekeraar bestaat niet meer, wat nu?

Wat nu als de verzekeraar niet meer bestaat? Je houdt het misschien niet voor mogelijk, maar het kan wel degelijk. Een verzekeraar kan bijvoorbeeld failliet zijn gegaan. Dan zou je bijvoorbeeld contact kunnen opnemen met de toezichthouder de Nederlandsche Bank.

Maak het bespreekbaar

Wanneer je vader al overleden is, dan is deze tip nu niet meer van belang. Maar wanneer dit nog niet zo is dan is dit zeker een handigheidje. Misschien is je vader nog wel kerngezond, misschien is hij ziek en zit hij op het randje. In welke situatie je ook zit, het is van belang dit soort dingen goed te regelen. Maak het daarom bespreekbaar. Vraag aan je vader waar hij zijn begrafenisverzekering of crematieverzekering heeft lopen. Dit kun je maar beter van te voren met hem bespreken.

Wanneer je weet dat je vader niet meer lang heeft, dan kan het misschien pijnlijk zijn om hier over te spreken, maar het is toch handig dit wel te doen. Want jouw vader wenst uiteraard ook dat zijn uitvaartwensen kunnen worden ingewilligd. En dit kan alleen wanneer degenen die de uitvaart moeten regelen goed op de hoogte zijn.