Veel tandartspraktijken in Nederland hebben een spoed tandarts voor spoedgevallen. Alleen bij wat voor situaties spreken we van spoed? Naast het bespreken van de verschillende soorten spoedgevallen bespreken we in deze blog ook de voorwaarden en kosten van een spoed tandarts.

Spoedgevallen

Er zijn meerdere voorbeelden van situaties waarbij je in aanmerking komt voor de spoed tandarts:

  • Tanden die los zitten of eruit zijn geslagen door een ongeval of slag
  • Nabloedingen door het trekken van tanden en kiezen
  • Dikke opgezwollen wang met ernstige kiespijn

Bij dit soort situaties is er sprake van spoed en kun je bij de meeste spoed tandartsen terecht. In ieder geval moet je natuurlijk eerst voor jezelf bedenken of er sprake is van spoed. Is het iets dat ik niet tot de volgende dag of tot maandag kan wachten? Is de pijn ondragelijk en kun je vrijwel niets door de pijn aan je gebit? Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de tandartspraktijk. Zij horen je verhaal aan en kunnen dan inschatten en bepalen of je in aanmerking komt voor de spoed tandarts.

Voorwaarden spoed tandarts

Bij de meeste tandartspraktijken hoef je geen cliënt te zijn om bij de spoed tandarts terecht te kunnen. Wel zijn er een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de spoed tandarts wanneer je geen cliënt bent bij de desbetreffende tandartspraktijk. Zo moet je bij veel praktijken direct betalen wanneer je geen cliënt van de praktijk bent. Ook hebben veel tandartspraktijken de voorwaarde dat je een geldig legitimatiebewijs en zorgpas mee moet nemen naar de spoed tandarts. Bekijk dus goed de voorwaarden op de website van de tandartspraktijk die je wilt bezoeken bij een spoedgeval.

Kosten van een spoed tandarts

De kosten van een spoed tandarts zijn in de meeste gevallen gelijk aan de kosten van normale behandelingen. Dit komt doordat de meeste zorgverzekeraars de kosten van spoedhulp hetzelfde vergoeden als de kosten van een standaard behandeling bij de tandarts. Wanneer je zeker wilt weten wat de kosten van een spoed tandarts zijn, raden wij het aan om de website van de tandartspraktijk te bezoeken of te bellen naar de praktijk.