Betekenen witte en rechte tanden automatisch dat je gebit gezond is? Veel mensen denken van wel, maar is niet helemaal correct. Je tandvlees en de kauwfunctie zijn ook essentieel voor een goede mondgezondheid. In reclames zie je echter vaak gebitten die te mooi zijn om waar te zijn, maar dat is geen realistisch beeld van een gezond gebit. In dit blogbericht geven we je een aantal handvatten waarmee je checkt of jouw gebit gezond is en tips om een gezond gebit te behalen.

Jouw mondflora

Mijn wat? Je leest het goed: mondflora. Dat zijn de goede bacteriën en organismen die de gezondheid en balans in je mond bewaren. Dit zit onder andere in je speeksel, wat helpt om je tandglazuur te beschermen. Er zijn echter ook slechte bacteriën die bijvoorbeeld afkomstig zijn uit eten en drinken. Deze bacteriën zorgen voor tandbederf, ontstekingen en een slechte adem. Als je hier regelmatig last van hebt, dan zou dat een indicatie kunnen zijn voor een ongezonde mondflora of een flora die niet in balans is. Regelmatig tandenpoetsen en regelmatig onderhoud van je gebit is dan raadzaam.

Tandvlees

Gezond tandvlees heeft een roze kleur, is stevig en ligt strak rondom je tanden en kiezen. Ongezond tandvlees herken je aan een bloedrode kleur en als het gaat bloeden bij het tandenpoetsen. Tandvlees dat teruggetrokken is en tanden en kiezen die bloot liggen zijn ook een indicatie voor ongezond tandvlees.

Een recht gebit

Rechte tanden en kiezen zijn niet direct gezonder, maar een recht gebit helpt je wel om tandsteen en tandplaque makkelijker weg te poetsen. Etensresten en bacteriën bevinden zich dan niet tussen, maar op tanden en kiezen en daar kom je makkelijker bij met je tandenborstel. Voor een optimale mondgezondheid wordt aanvullend ook het gebruik van flossdraad, ragers of stokers aangeraden.

Om een recht gebit te verkrijgen kun je contact opnemen met een tandarts voor orthodontie bij jou in de buurt. Een beugel wordt in veel gevallen (gedeeltelijk) vanuit de aanvullende tandartsverzekering vergoed.

Onze tips voor een gezond gebit

Naast een halfjaarlijkse controle bij de tandarts raden we je aan om onderstaande tips te gebruiken om je mondgezondheid te verbeteren. Deze tips zijn gegeven door tandarts Amsterdam: Tandartspraktijk De Zuidas.

  1. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten op een dag tot maximaal 7.
  2. Drink minder suikerrijke dranken, zoals frisdranken en vruchtensappen.
  3. Wacht minimaal een uur met tandenpoetsen, nadat je hebt gegeten en/of gedronken. Anders poets je het glazuur van je tanden.
  4. Poets minimaal twee keer per dag, waaronder net voordat je gaat slapen.
  5. Gebruik een zachte, elektrische tandenborstel. Een zachte borstel is minder hard voor je tandvlees en volgens onderzoek is een elektrische borstel effectiever.
  6. Kies voor een tandpaste met fluoride, zodat je tanden extra beschermd worden.
  7. Speeksel beschermt het glazuur van je tanden, daarom kan een kauwgum helpen bij de bescherming door de aanmaak van speeksel.