Iedereen die zich focust op een gezondere leefstijl weet dat voeding misschien wel de belangrijkste factor is voor een gezond lichaam. Het is immers de brandstof voor je lijf. Thuis en in de supermarkt is het mogelijk om zorgvuldig alle producten te bekijken en controleren op schadelijkheid. In een restaurant wordt dit al wat lastiger. Gelukkig zijn er een heleboel veiligheidsregels waar een restaurant of andere horecagelegenheid aan moet voldoen om eten te mogen serveren. In deze blog lees je wat meer over de verschillende eisen en hoe ze daar voor kunnen zorgen.

Kwaliteitseisen voor voedselveiligheid

Er zijn een aantal wetten die behandelen waar een bedrijf aan moet voldoen bij het produceren, bereiden en vervoeren van voedingsmiddelen. De belangrijkste wet is de Algemene Levensmiddelen Verordening (ALV) die vanuit de EU is opgesteld en geldt voor alle EU-landen. De Nederlandse versie daarvan is de Warenwet. Hierin staat bijvoorbeeld ook waar een etiket aan moet voldoen.  Daarnaast is er een ‘Wet dieren’, die stelt eisen aan de veiligheid van alles wat met dierlijke producten (waaronder vlees) te maken heeft. Denk hierbij aan de bereidingswijze door een kok en de opslag van het voedsel.

Veiligheidsregels van het HACCP-systeem

Naast de standaard wetten waar een restaurant aan moet voldoen om open te blijven, moeten ze ook een voedselveiligheidsplan hebben. In dit plan staan allerlei zaken die mis kunnen gaan in het bedrijf en hoe ze erop toezien dat die fouten voorkomen of opgelost worden. Deze regels zijn veelal gebaseerd op het HACCP-systeem. HACCP staat voor ‘Hazard Analysis Critical Control Points’ en is internationaal de standaard richtlijn voor dergelijke plannen.

Controle door de NVWA

Alle regels met betrekking tot voedselveiligheid die van toepassing zijn op producenten, handelaren en de horeca worden gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In sommige gevallen komen ze langs bij een bedrijf om na te kijken of er sprake is van een of meerdere overtredingen. In dat geval krijgen ze een boete en de eis om te verbeteren. Uiteraard is het ook mogelijk dat ze zelfs een periode moeten sluiten, tot er flinke verbeteringen doorgevoerd zijn.

Gespecialiseerde bureaus voor voedselveiligheid

Je kunt je wel voorstellen dat er een enorm aantal regeltjes en eisen zijn waar je als bedrijf aan moet voldoen om voedselveiligheid te garanderen. Vaak hebben deze bedrijven niet alle benodigde kennis intern beschikbaar, maar ze willen natuurlijk niet door de NVWA op hun vingers getikt worden. Daarnaast kan het zijn dat ze zelf eens willen testen of het voedsel van hun eigen leveranciers in orde is. Daarvoor schakelen ze vaak organisaties in die hierin kunnen adviseren. Deze organisaties hebben jaren ervaring en kennen alle ins en outs van de wetgeving. Bureau de Wit is daar een van de bekendste voorbeelden van. Op hun pagina over voedselveiligheid kun je nog veel meer informatie vinden over de verschillende regeltjes en toetsingseisen.