De Playstation, Xbox en andere spelcomputers zijn de laatste jaren razend populair. Om over het nieuwe gratis spel Fortnite nog maar te zwijgen. Ondanks al deze afleidingen is het belangrijk dat kinderen blijven lezen en met taal bezig zijn. Op school hebben leerkrachten vaak nog wel de aandacht van kinderen, alleen hoe zorg je als ouder dat jouw kind blijft lezen en de taalontwikkeling niet achterblijft?

Tips om kinderen aan het lezen te krijgen

Er zijn veel handige tips om het aantrekkelijker te maken voor kinderen om te gaan lezen. Deze tips zijn zowel door ouders als leerkrachten toe te passen, aangezien beiden een grote rol spelen in de taalontwikkeling van kinderen.

Lees iedere dag 10 minuten voor

Het mooie aan deze tip is dat kinderen zelf niet eens door hebben dat zij hun taal ontwikkelen wanneer je een verhaal voorleest. Kinderen verplaatsen zich tijdens een verhaal in situaties en andere personen. Dit komt de taalontwikkeling ten goede en zorgt ervoor dat boeken en verhalen leuk zijn.

Neem een abonnement op een tijdschrift voor kinderen

Er zijn veel populaire tijdschriften voor kinderen en jongeren. Bekijk samen met je kind een overzicht van allerlei tijdschriften binnen verschillende genres. Vraag je kind welk tijdschrift hem of haar het leukste lijkt en neem een abonnement voor een jaar of aantal maanden. Op deze wijze kiest je kind een tijdschrift dat hem of haar leuk lijkt en zal de drempel om verhalen of teksten te gaan lezen minder groot zijn. Voor jonge kinderen zijn tijdschriften als de Donald Duck, Tina en Kidsweek zeer geschikt om de taalontwikkeling te verbeteren.

Kies voor series boeken

Het is belangrijk dat kinderen zich goed kunnen verplaatsen in het verhaal en de hoofdpersonen. Op deze wijze wordt het kind nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren en hoe het verhaal af zal lopen. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor series boeken in plaats van losse exemplaren. Je kind zit hierdoor al redelijk in het verhaal en kent de verschillende hoofdpersonen vaak al. Populaire boekenseries zijn bijvoorbeeld Nijntje, Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Snelle Jelle.

Lees samen met je kind

Door samen boeken en verhalen te lezen, stimuleer je kinderen om met taal bezig te zijn. Begin zelf met lezen en wacht tot je kind goed in het verhaal zit. Wanneer dit het geval is, zal je kind nieuwsgierig zijn naar de afloop van het verhaal. Dit zorgt ervoor dat kinderen vaak in staat zijn om zelf het boek uit te lezen.

Praat samen over gebeurtenissen

Na schooltijd, aan tafel of ’ s avonds op de bank is het goed om samen met je kind gesprekken te hebben. Vraag bijvoorbeeld naar de dag, school, hobby’s of andere gebeurtenissen en leuke onderwerpen. Op deze manier word je kind gestimuleerd om te luisteren en praten, wat positief is voor de taalontwikkeling.

Onderneem andere dingen waar taal in voorkomt

Door samen te gaan koken of spelletjes te doen zijn kinderen onbewust ook met taal bezig. Bij koken is het bijvoorbeeld mogelijk om het recept, de ingrediënten en de stappen van het koken te laten lezen door je kind. Ook tijdens spelletjes zijn er bijvoorbeeld spelregels of andere teksten op kaartjes of het bord die kinderen moeten lezen. Bij deze bezigheden lezen kinderen wel, zonder dat zij dit eigenlijk door hebben. Erg effectief dus!

Professionele begeleiding

In sommige situaties is het aan te raden om de hulp in te schakelen van professionele logopedisten. Zij zijn hierin gespecialiseerd, weten alles over problemen op het gebied van spraak, taal, stem en gehoor en kunnen je kind helpen met deze problemen.