Regelmatige tandartscontroles zijn een cruciaal onderdeel van het gezond houden van zowel je mond als je lichaam. Of deze tandheelkundige controle nu een primeur voor je is, de eerste keer in lange tijd, of na een verhuizing, je wilt misschien een opfrisser over wat je kunt verwachten bij de periodieke tandartscontrole. Daarom hebben we dit artikel gemaakt om je te helpen voorbereiden op je volgende tandartsafspraak.

 

Voorbereiden op de tandartscontrole

Voorafgaand aan je afspraak zijn er een aantal dingen die je alvast kunt doen, vooral als dit je eerste bezoek aan een nieuwe tandartspraktijk is.

 

  • Verzamel informatie over je gezondheidsgeschiedenis, inclusief de medicijnen die je gebruikt en contactgegevens van je meest recente arts en tandarts.

 

  • Vraag je voormalige tandarts om je gegevens over te dragen. Soms hebben ze een formulier of contactgegevens nodig. Help de overdracht te bevorderen, zodat je nieuwe tandarts een volledig beeld heeft van je tandheelkundige geschiedenis.

 

  • Laat je tandarts weten of je gezondheidsproblemen hebt, zoals zwangerschap, diabetes, epilepsie of speciale behoeften, zodat ze je het beste kunnen helpen.

 

  • Volg je normale mondverzorging routine. Als je voor de afspraak moet eten, eet dan. Je kunt je tanden altijd bij de tandarts poetsen wanneer je aankomt als dat nodig is. Zorg ervoor dat je ruim op tijd bent bij de eerste afspraak, zodat je het papierwerk kunt afronden en in een rustige gemoedstoestand bent.

 

Bij de tandartscontrole

Bij aankomst wordt je verwelkomd door een receptionist. De receptionist zorgt ervoor dat de praktijk alles heeft wat ze van je nodig hebben voor het bezoek. Dit omvat het verzamelen van je contactgegevens, gezondheidsgeschiedenis en verzekeringsgegevens. Enkele nuttige tips voor een gemakkelijke check-in:

 

  • Zorg ervoor dat je alle vragen over de gezondheidsgeschiedenis beantwoordt, zodat het tandtechnisch team de beste aanbevelingen voor je kan doen.

 

  • Geef informatie door over de medicijnen die je gebruikt en over de allergieën die je hebt. Vergeet niet dat je informatie altijd privé wordt gehouden, dus het is belangrijk om alles goed door te geven.

 

  • Zorg ervoor dat je je verzekeringsinformatie indient zodat je de vergoedingen kunnen worden uitgekeerd.