Er zijn diverse tijdelijke oplossingen tegen hangende oogleden, zoals het doen van oefeningen en speciale brillen. Dit is ideaal voor mensen met tijdelijke klachten, bijvoorbeeld in geval van hooikorts of een verkoudheid. De enige definitieve optie tegen hangende oogleden is een ooglidcorrectie.

Een bovenooglidcorrectie (blepharoplastie)

Een bovenooglidcorrectie (ook wel Blepharoplastiek genoemd) wordt regelmatig toegepast om mensen een jeugdige uitstraling te geven. Daarnaast kan blepharoplastie ook je zicht verbeteren doordat er een minder belemmerd gezichtsveld is als de hangende oogleden weg zijn. Bij een bovenooglidcorrectie wordt overtollige huid, spieren en soms vet van de bovenste oogleden verwijderd.

Een onderooglidcorrectie (lagere blepharoplastie)

De term “lagere blepharoplastie” omvat een verzameling van chirurgische technieken om het uiterlijk van de onderste oogleden te verbeteren. Tijdens deze onderooglidcorrectie wordt huid en/of het vet werd verwijderd om lagere ooglidrimpels, overtollige huid en vetbulten te verminderen. Hiermee worden grote wallen en hangende onderoogleden verholpen.

Hoe verminder je de zwelling na een ooglidoperatie?

Zorg dat je hoofd hoger ligt dan je lichaam, gebruik hiervoor bijvoorbeeld een extra kussen. Hierdoor vermindert de bloedtoevoer naar de gebieden rond de ogen te verminderen, wat de zwelling kan verminderen. Breng koude kompressen aan op het operatiegebied, of gebruik hierbij andere koele producten, houdt je aan de adviezen die je plastisch chirurg gegeven heeft.

Hoe lang duurt het herstel na een operatie aan het bovenste ooglid?

Herstel van een ooglidoperatie duurt over het algemeen enkele weken. Binnen twee dagen tot een week worden de hechtingen verwijderd. In de eerste week willen patiënten er zeker van zijn dat hun ogen voldoende rust krijgen. De roodheid en zwelling na de ooglidcorrectie zal na verloop van tijd vervagen.

Blijft een ooglid gecorrigeerd?

Wanneer je een operatie aan het onderste ooglid laat doorvoeren, dan hoeft deze bijna nooit herhaald te worden. De huid van het bovenste ooglid kan nog iets verslappen, waardoor een nieuwe operatie nodig kan zijn.

Is een ooglidoperatie gevaarlijk?

Zoals bij elke operatie zijn er potentiële risico’s en complicaties bij een ooglidcorrectie. De belangrijkste risico’s zijn infectie, bloedingen, littekens, onvermogen om de ogen te sluiten, droog oog, abnormale ooglidpositie, dubbel zicht en verlies van zicht.