In een aantal gevallen kun je per direct terecht bij de spoedtandarts. Neem contact op met de tandartspraktijk en de medewerkers zijn in staat om te bepalen of een direct bezoekje aan de spoedtandarts noodzakelijk is. Je kunt ook zelf een aantal acties ondernemen bij afgebroken tanden en kiezen of tanden en kiezen die eruit zijn.

Een tand of kies die eruit is

Bij een kies of tand die eruit is gevallen, raden we het aan om de onderstaande twee stappen te volgen:

  1. Probeer de tand eerst schoon te maken. Het is hierbij van belang dat je de tand vast pakt aan de kroon, het gedeelte dat boven je tandvlees uitsteekt. Mocht dit niet lukken, dan kun je de tand het beste met melk schoonspoelen. Vermijd het contact met water, aangezien de cellen van het wortelvlies die nog leven, hierdoor afsterven.
  2. Probeer de kies of tand weer terug te zetten op de plek in je gebit. Wanneer dit niet lukt, dan moet je ervoor zorgen dat de tand vochtig blijft en niet uitdroogt. De tand is eenvoudig vochtig te houden door deze in je wangplooi te houden of in een glas melk te bewaren. Na 30 minuten droogte is het namelijk niet meer mogelijk om de tand goed terug te plaatsen. We raden het dan ook aan om de tandarts zo snel mogelijk te bellen.

Een afgebroken tand of kies

Wanneer je tand of kies is afgebroken, dan is het van belang om direct met spoed je tandarts te bellen. Zo voorkom je ontstekingen op de plek waar je tand is afgebroken. Mocht je het afgebroken stuk kies of tand nog hebben, neem dit dan mee naar de tandartspraktijk. In veel gevallen kan dit deel namelijk teruggeplaatst worden in je gebit, iets dat uiteindelijk het mooiste resultaat oplevert. Mocht je het afgebroken stuk niet meer hebben, dan is dit geen ramp. Door middel van composiet kan je tand alsnog hersteld worden door de tandarts.