Een goede mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor je uiterlijk, maar ook essentieel voor je lichamelijke gezondheid. Een goede mondhygiëne helpt een verscheidenheid aan verschillende tandproblemen te voorkomen. Zelfs een gezonde mond zit vol met bacteriën, waarvan de meeste onschadelijk zijn. Dagelijks poetsen en regelmatig flossen, in combinatie met het sterke immuunsysteem van het lichaam, voorkomt dat bacteriën schadelijke niveaus bereiken die uiteindelijk kunnen leiden tot infecties, zoals tandbederf en tandvleesaandoeningen.

Hier zijn enkele tips die je zullen helpen om je parelwitte tanden en tandvlees in de best mogelijke conditie te houden. Ze zijn allemaal gemakkelijk uit te voeren

Correcte tandenpoetstechniek

Het is noodzakelijk om je tanden minstens twee keer per dag te poetsen. Na het ontbijt in de ochtend en voor het slapen gaan in de nacht. Om de tandplak van onze tanden te verwijderen, moeten we elke keer minimaal 2 minuten poetsen. Begin met het plaatsen van de haren van de tandenborstel direct op de tandvleeslijn, want daar begint plak zich te vormen. Poets vervolgens voorzichtig de tandvleeslijn in een cirkelvormige beweging voordat je verder gaat met het poetsen van de binnenste, buitenste en bijtranden van je tanden en kiezen.

Bacteriën tussen de tanden verwijderen

Om de tandplak die zich tussen je tanden vormt te verwijderen, moet je minstens één keer per dag flossen na het poetsen. Breng een floslengte tussen je tanden door met een lage, heen-en-weergaande beweging. Vergeet niet: oefenen is perfect!

Een andere optie is het gebruik van flossettes, die je met slechts één hand kunt hanteren. Als je niet helemaal zeker weet wat je moet gebruiken en je hebt hulp nodig om te beslissen welke optie het beste bij je past, maak dan gerust een afspraak met de tandarts.

Je bent wat je eet!

Het volgen van de juiste voeding is belangrijk voor een gezond gebit. Een hoge inname van suikerhoudende voeding en frisdrank kan het risico op tandbederf en tanderosie verhogen. Tanderosie kan na verloop van tijd leiden tot gevoeligheid, verkleuring en scheurtjes.

Het eten van een gezonde, evenwichtige voeding helpt het risico op tandbederf en tanderosie te verminderen. Probeer bijvoorbeeld witte suiker te vervangen door honing, of hartelijke en sportdranken door water, omdat het minder zuur is. Een andere manier om je mond te helpen bij het bestrijden van bacteriën is door een product te proberen dat speekselproducties bevordert, zoals suikervrije kauwgom.