Autisme wordt niet veroorzaakt door één specifiek ding in de hersenen; er zijn eigenlijk 8-10 verschillende factoren die de abnormale hersenfunctie beïnvloeden. Voor sommigen met autisme zien we hersenen die wild overactief zijn. Bij anderen zien we hersenen met een dramatische lage activiteit, die te wijten kan zijn aan een toxine of een soort van letsel aan de hersenen. Dit is een van de redenen waarom het zo belangrijk is om bij het opstellen van een behandelplan voor autisme naar de hersenfunctie te kijken. Bij autismebegeleiding is het belangrijk dat alle factoren die schadelijk kunnen zijn voor de hersenen geëlimineerd worden. Daarom is het belangrijk om te beseffen dat het voedsel dat je eet een medicijn of gif is. Hier zijn een aantal voedingsmiddelen die je moet vermijden om autisme niet erger te maken.

Gluten

Een mengsel van eiwitten in granen zoals tarwe, gerst, rogge en gluten kan de ontsteking verhogen bij inname. In feite kan je lichaam antistoffen tegen gluten aanmaken die je hersenen kunnen aanwakkeren of ontsteken. Gluten lijken vooral de werking van het cerebellum negatief te beïnvloeden. Door ons beeldvormingswerk hebben we ontdekt dat mensen met autisme al vaak een minder goed functionerende cerebellum hebben. Het consumeren van gluten kan het alleen maar erger maken.

Maïs

85% procent van de maïs die in de Nederland wordt gegeten, is met pesticide besproeid. Bovendien heeft het maïs meest ongezonde vetzuurprofiel van alle graansoorten. Maïs is een broedplaats voor maar liefst 22 verschillende schimmels.

Kunstmatige ingrediënten

Hoewel deze dingen niet echt voedsel zijn, zitten ze helaas in zoveel voedselproducten dat we ze hier op een rijtje wilden zetten. Vermijd alle additieven, conserveringsmiddelen, kleurstoffen en kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en zoetstoffen.

Suiker

Niet alleen is suiker pro-inflammatoir, het verhoogt ook het onregelmatige verbranding van hersencellen en het is zeer verslavend. Voor veel mensen met autisme is het waarschijnlijk dat ze een soort insuline in hun hersenen hebben gehad, dus als ze suiker consumeren wordt de schade van de insuline alleen maar vergroot. Het vermijden van suiker en geraffineerde koolhydraten en het verhogen van mager eiwit kan de concentratie en het beoordelingsvermogen drastisch verbeteren en de impulsiviteit verminderen.

Zuivel

Wanneer caseïne (een van de eiwitten in zuivel) zich mengt met maagzuur, produceert het iets dat een exorfine wordt genoemd. Exorfinen binden zich aan de opioïde receptorplaatsen en kunnen leiden tot een groot aantal problemen zoals hersenmist, wazig zicht, onvermogen om zich te concentreren en een gevoelloosheid voor pijn, om er maar een paar te noemen. Onze ervaring is dat toen mensen met autisme melk uit hun dieet haalden, ze meer begonnen te praten, hun hyperactiviteit werd verminderd en darmklachten werden opgelost.