Veel mensen hebben zonder het zelf te weten een slechte mondhygiëne. Door iedere dag braaf twee keer tanden te poetsen denken zij voldoende te doen voor een schoon gebit. Wat er vergeten wordt, is dat etensresten en ander vuil tussen tanden en kiezen blijft zitten. Dit zorgt na een tijdje voor een onaangename mondgeur. Deze geur en de volgende symptomen wijzen op een slechte mondhygiëne:

  • Slechte adem of vieze smaak in de mond
  • Bloedend, gezwollen of pijnlijk tandvlees
  • Verkleurde, losstaande of gevoelige tanden en kiezen
  • Gaatjes of regelmatig tandsteen en aanslag op het gebit

Slechte adem of vieze smaak in de mond

Een vieze smaak in de mond of een slechte adem kunnen wijzen op een slechte mondhygiëne. Iedereen kan wel eens last hebben van een slechte adem. Tijdens slapen bijvoorbeeld houden de meeste mensen hun mond gesloten. Dit kan al zorgen voor een onaangename mondgeur. Na het drinken van water en het poetsen van de tanden is deze geur gelukkig weer verdwenen. Alleen niet wanneer je last hebt van een slechte mondhygiëne. Bij een constante slechte adem raden we het dan ook aan om de mondhygiënist eens te bezoeken. Deze is gespecialiseerd in het reinigen van uw hele mond en gebit.

Bloedend, gezwollen of pijnlijk tandvlees

In sommige situaties begint het tandvlees te bloeden tijdens het tandenpoetsen. Dit kan een tijdelijke ontsteking van het tandvlees zijn, maar er ook op wijzen dat het tandvlees al langere tijd ontstoken is. Heb je last van bloedend, pijnlijk of opgezwollen tandvlees? Laat er dan naar kijken door iemand die gespecialiseerd is in mondhygiëne.

Verkleurde, losstaande of gevoelige tanden en kiezen

Heb je last van gevoelige, losstaande en verkleurde tanden of kiezen? Dit zijn mogelijke symptomen van een slechte mondhygiëne. Het is van belang dat je in deze gevallen direct contact opneemt met je tandarts of een mondhygiënist. Door direct contact op te nemen voorkom je grotere schade aan je gebit en krijg je weer een frisse adem.

Gaatjes of regelmatig tandsteen en aanslag op het gebit

Wanneer je vaak last hebt van gaatjes, tandsteen of aanslag op je gebit is het aan te raden om een afspraak te maken bij de mondhygiënist. Deze symptomen gaan vaak samen met een slechte mondhygiëne. In dit soort gevallen verwijst de tandarts je vaak al door naar een specialist op het gebied van mondhygiëne. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het slim zijn om hierin zelf initiatief te nemen.