Handheld technologie is voortdurend in beweging, maar ons lichaam kan niet zo snel evolueren om bij te blijven. Die nieuwe smartphone of tablet die je voor Kerstmis hebt gekregen, zal over een paar maanden verouderd zijn. In het tijdperk van smartphones, tablets en andere PDA’s is het gemakkelijk om te zien hoe een nieuw gewas van hand- en polsblessures zich heeft ontwikkeld.

Duizenden mensen worden behandeld door een fysiotherapeut

Duizenden mensen worden nu al behandeld door een fysiotherapeut voor verwondingen met betrekking tot het hand/polsgebied. Leeftijd wordt niet gezien als een bijdragende factor. Kinderen die mobiele spelletjes spelen, tieners die sms’jes versturen, jonge zakelijke professionals die voortdurend lange e-mails typen, die zouden allemaal in gevaar kunnen komen. Voor iedereen die zich bezighoudt met een of andere vorm van vegen, typen of gamen met behulp van handheld-apparaten, zorgt dit constante gebruik en de repetitieve beweging voor meer druk op vingers, handen en polsen dan ooit tevoren.

Vooruitziende Fysiotherapeuten

De American Society of Hand Therapists (ASHT) was vooruitziend toen ze in 2005 een National Consumer Alert uitvaardigden, waarin staat: “Handheld electronics kunnen langdurige handgrepen, repetitieve bewegingen op kleine knoppen en onhandige polsbewegingen vereisen. Deze combinatie kan tot het Carpaal Tunnel Syndroom en Tendinitis leiden.

Luister naar je lichaam

Dus hoe zorgen we voor onze polsen en handen in deze non-stop technologiewereld? Het beste advies is om naar je lichaam te luisteren. In de huidige samenleving neigen we ertoe om waarschuwingssignalen te negeren, maar deze zijn belangrijk om een blessure te voorkomen voordat het gebeurt. Als je armen en handen pijnlijk, ongemakkelijk of verdoofd worden, overweeg dan eerst je routine te veranderen. Oefeningen die gedurende de dag worden gedaan, kunnen helpen om de vingers los te houden en sommige van de onderstaande symptomen te voorkomen. Eenvoudige en subtiele veranderingen kunnen soms een aanzienlijk verschil maken in handgezondheid.