Tandpasta is er in alle smaken en varianten. De keuze is enorm. Tegenwoordig zijn er zelfs tandpasta’s die na één keer poetsen voor wittere tanden zouden moeten zorgen. Daar komt nog eens bij dat de ingrediëntenlijst vaak vol staat met onbegrijpelijke termen. Om je een beter beeld te geven van de belangrijkste tandpasta ingrediënten, vertellen we je er in deze blog meer over.

Schuurmiddel

Hoe gek het ook klinkt, maar de meeste tandpasta’s bevatten schuurmiddelen. De reden hiervoor is dat deze schuurmiddelen erg functioneel zijn. Gecombineerd met de draaiende beweging van je pols en de tandenborstel, zorgen silicaten ervoor dat tandplak en bacteriën wegschrobt worden. Op deze manier blijft je gebit schoon en voorkom je een eventueel bezoek aan de tandarts om je tanden te bleken. Je hoeft dus niet te schrikken wanneer je op de verpakking ingrediënten als aluminiumoxide of calciumcarbonaat tegenkomt.

Fluoride

Misschien wel het meest belangrijke ingrediënt van tandpasta: fluoride. Dit ingrediënt versterkt de beschermende laag aan de buitenkant van je tanden. Daarnaast verzwakt fluoride ook het effect van sigaretten, wijn en koffie op de tanden, waardoor er minder snel vlekken op je tanden ontstaan. Bekijk bij het kopen van nieuwe tandpasta dus altijd even de aanwezigheid van fluoride. En nog belangrijker, zorg ervoor dat je de tandpasta ook 2x per dag gebruikt en je tanden goed poetst. Dit scheelt ieder jaar weer extra bezoekjes bij de tandarts.

Aardbei, druiven of bubblegum

Tandpasta is er in heel veel verschillende smaken. Zowel voor volwassenen als kinderen is er veel keuze in tandpasta smaken zoals fruitsmaken, citroen of bubblegum. De functie van deze smaakversterkers is het stimuleren van mensen om tanden te poetsen. Wanneer tandpasta een lekker smaakje heeft, dan ben je eerder geneigd om je tanden te gaan poetsen. Het enige nadeel aan tandpasta’s met een smaakje is dat er vaak ook kunstmatige zoetstoffen als sacharine in zitten.