Gezond lichaam

Zo begin je aan krachttraining

Geplaatst op

Zowel mannen als vrouwen kunnen beginnen aan krachttraining. Krachttraining zorgt ervoor dat de spieren goed ontwikkeld zijn zodat ze minder snel blessures oplopen. Het zorgt er natuurlijk ook voor dat je lichaam er goed uitziet. Het beginnen met de krachttraining is altijd het zwaarst. Je bent namelijk nog niet gewend aan de nieuwe wijze van bewegen. Tips bij krachttraining voor vrouwen kunnen je helpen om de eerste stap te zetten naar een gezonder lichaam. Eenmaal wanneer je eraan begint, zal je ook meer motivatie voor krachttraining krijgen. 

Vrouw Doet Oefening In Sportschool

De eerste stap zetten

Om te beginnen aan krachttraining is het belangrijk dat je goed de technieken leert. De juiste techniek bij iedere oefening zorgt ervoor dat je de snelste ontwikkeling van de spieren krijgt. Voor de juiste techniek zorg je ervoor dat je zo licht mogelijk begint. Voor gevaarlijkere oefeningen als deadlifts en bankdrukken is het verstandig om eerst zonder gewichten te oefenen. Daarnaast kun je hulp inschakelen van iemand anders die je in de gaten houdt tijdens het oefenen. Gaat er iets mis, dan kan hij of zij de stang overnemen zodat er geen ongelukken gebeuren. Bij de techniek is het belangrijk dat je geen omweggetjes probeert te nemen. Maak de hele handeling van de oefening dus af, en op de juiste snelheid. Het is de bedoeling dat de spieren actief bezig zijn zodat ze telkens weer een stukje sterker worden.

Gewichten toevoegen

Na een tijdje trainen met dezelfde gewichten zijn de spieren hier al gewend aan geraakt. De spieren zullen hierdoor vertraagd of zelfs niet meer ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer het tijd is om nieuwe gewichten toe te voegen. Een standaard set bestaat uit tien tot vijftien reps. Dit doe je vervolgens drie keer om een training volledig af te ronden. De bedoeling is dat je de laatste rep nog net kan uitvoeren. Lukt dit al met gemak, dan wordt het tijd om zwaardere gewichten te nemen. Over het algemeen kan je al iets zwaardere gewichten nemen na 1 of 2 weken intensief trainen. Dit is echter voor iedereen anders dus je moet goed opletten of jouw lichaam het wel aankan. Wanneer de gewichten te zwaar zijn, ben je geneigd om de techniek minder goed uit te voeren. Dit is natuurlijk niet de bedoeling wanneer je optimaal de spieren wil trainen.

Vrouw Die Zich Uitstrekt Op De Grond

De spieren laten rusten

Je kunt natuurlijk niet de spieren constant belasten zonder ze tijd te geven om te laten helen. De spieren worden namelijk pas sterker wanneer ze volledig tijd hebben gekregen om te helen. Na een dag intensief sporten is het nodig om 1 of 2 dagen rust te nemen. Het helingsproces wordt versneld wanneer je daarnaast de juiste voeding inneemt. Heb je tijd om iedere dag te sporten, dan kun je ervoor kiezen om je per dag te focussen op een andere spiergroep. Zo kun je wisselen tussen bovenlichaam, onderlichaam, rug en buik bijvoorbeeld. Tegen de tijd dat de getrainde spieren geheeld zijn kan je gelijk weer beginnen aan de training van deze spieren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden