De meeste afwijkingen op de tong zijn niet ernstig, maar soms kan het belangrijk zijn om deze te laten controleren door je tandarts of dokter. In deel 2 zie je de 6 aandoeningen die in deel 1 nog niet aan bod zijn gekomen. Lees hier ook deel 1.

Brandendemondsyndroom

Wanneer je tong regelmatig aanvoelt alsof je verbrand bent (door bijvoorbeeld hete koffie) en je een metaalachtige of bittere smaak in je mond ervaart, kun je last hebben van het brandendemondsyndroom. Dit syndroom kan veroorzaakt worden door een probleem met de zenuwen in je tong.

Daarnaast kunnen ook een aantal gezondheidsproblemen dit syndroom veroorzaken, waaronder een droge mond, een virus, zuur oprispingen en diabetes kunnen dit ook veroorzaken. Bij sommige mensen zorgen zure voedingsmiddelen zoals ananas en tandpasta, mondwater, snoep of tandvlees er ook voor dat hun mond verbrand aanvoelt.

Gladde tong

Bij sommige mensen heeft de tong bijna geen oneffenheden en is de bovenkant glimmend rood. Dit kan veroorzaakt worden door een tekort aan voedingsstoffen -zoals ijzer, foliumzuur of B-vitaminen- binnenkrijgt. Je kunt ook een gladde tong krijgen van sommige medicijnen, buiholte ontstekingen of virusinfecties.

Landkaarttong

Wanneer de tong zowel gladde als hobbelige vlakken heeft, wordt dit ook wel een landkaarttong genoemd. De gladde plekken kunnen komen en gaan, en soms doen ze pijn of branden. Een landkaarttong kan weinig kwaad, maar kan soms wijzen op aandoeningen als psoriasis of lichen planus.

Kleine en grote bulten

De meeste kleine, pijnlijke, roodachtige bultjes komen snel op en gaan vanzelf weer weg. De bultjes ontstaan vaak wanneer de tong geïrriteerd raakt. Een virus kan echter ook veel kleine oneffenheden aan de punt en de zijkanten veroorzaken. Als je een bult op of onder je tong hebt die pijn doet, meldt dit aan je arts of tandarts. Een specialist kan controleren of dit het gevolg is van mondkanker.

Gegroefde tong

Naarmate je ouder wordt, kunnen er diepe groeven ontstaan op je tong. Daarnaast komen groeven vaak voor bij mensen met het syndroom van Down, psoriasis en het syndroom van Sjögren. De groeven zijn onschadelijk, maar je moet je tong secuur en zachtjes borstelen om voedsel en bacteriën te verwijderen.

Wanneer de groeven het gevolg zijn van een aandoening, kunnen deze minder worden wanneer de aandoening (als deze er is) verdwijnt.

Tekenen van mondkanker

Veel vlekken, bulten en kleuren op je tong zijn over het algemeen onschadelijk. Het is echter goed om de tekenen te kennen die kunnen wijzen op kanker: Zweertjes die niet genezen, bulten, pijn in de tong, en moeilijkheden bij het kauwen of slikken. Indien deze symptomen langer dan 2 weken aanhouden, raadpleeg dan je arts of tandarts.