Botox is het natuurlijke eiwit botuline toxine dat de rimpelvorming onderdrukt, omdat de stof de zenuwprikkel blokkeert en de spier ontspant. Het werkt preventief tegen rimpels, maar biedt ook een oplossing om fronsrimpels en kraaienpootjes minder zichtbaar te maken. Wij krijgen veel vragen of dat wel gezond is: zenuwprikkels bewust blokkeren. Zorgt botox niet voor een gezicht zonder emotie en uitdrukkingen? Er bestaan nog veel onduidelijkheden over botox en in dit blogbericht helpen wij er een aantal de wereld uit.

Veiligheid

Botox is zeer veilig en alleen in extreem hoge concentraties schadelijk. Tijdens een botox behandeling worden er echter alleen zeer kleine concentraties gebruikt, waardoor de behandeling volledig veilig is. Bij een zwangerschap wordt botox wel afgeraden.

Bijwerkingen

Van een goede botox behandeling bij een gecertificeerde arts krijgt u doorgaans geen bijwerkingen. Het is alleen mogelijk dat er na de behandeling een reactie op de injectieplaats ontstaat, bijvoorbeeld in de vorm van een klein blauw plekje of een rood vlekje. Deze bijwerkingen zijn normaal en verdwijnen vanzelf. Uw lichaam moet in dat geval wennen aan de werking van de botox.

Wanneer de botox niet goed wordt ingebracht zijn de risico’s op ernstige bijwerkingen wel aanwezig. Een voorbeeld van een dergelijke bijwerking is een hangend ooglid. Om bijwerkingen te voorkomen raden we aan om altijd een arts te zoeken die gecertificeerd is en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG).

Onze tips

Om zeker te zijn van een goede behandeling bij een gecertificeerd en ervaren cosmetisch arts, adviseren we u om onderstaande stappen te volgen bij de zoektocht naar een veilige botox behandeling:

  1. Zoek op de website van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) naar een of meerdere gecertifieerde artsen.
  2. Lees ervaringen van anderen met de betreffende artsen en klinieken.
  3. Bent u overtuigd? Maak dan altijd voorafgaand aan de behandeling kennis met de artsen en kies uiteindelijk voor de arts waar u zich vertrouwd en prettig bij voelt.

In onderstaande video legt NVCG-gecertificeerd cosmetisch arts Frodo Gaymans uit hoe een botox behandeling in zijn werk gaat.