Fillers zijn doorgaans een goede keuze wanneer je je uitstraling op niet-chirurgische wijze wilt verjongen. Ze zijn een effectieve oplossing tegen rimpels en veroudering van het gezicht, zoals wallen. Wanneer fillers worden ingebracht door een ervaren en gecertificeerd cosmetisch arts minimaliseer je de kans op complicaties. Daarnaast zal een goede arts voorafgaand aan de behandeling altijd beoordelen welke filler behandeling het beste bij je past. Hieronder leggen we uit welke complicaties er mogelijk zijn.

Rode huid

Het is gebruikelijk dat de huid na de behandeling rood en wat geïrriteerd is. Dit moet na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Is dat niet het geval, neem dan contact op met uw behandelend arts.

Het Tyndell effect

Als er teveel filler wordt ingebracht of niet op de juiste wijze, dan is het mogelijk dat de huid licht blauw kleurt. Dit wordt het Tyndell effect genoemd.

Knobbels door inkapselen

In sommige gevallen kan de filler inkapselen, waardoor er kleine knobbeltjes in de huid ontstaan. Doorgaans is dat eenvoudig op te lossen met hyaluronidase.

Infecties

Infecties in het gezicht kunnen ervoor zorgen dat de filler ook geïnfecteerd raakt. Een filler behandeling tijdens een infectie wordt dan ook afgeraden. Toch kan het goed behandeld worden met antibiotica of hyaluronidase.

Beknelling van het bloedvat

Als de filler niet op de juiste manier wordt ingebracht kan het in een bloedvat terechtkomen, waardoor de huid van bloed onthouden wordt. Een beknelling van het bloedvat moet direct behandeld worden met hyaluronidase of een operatie.

Complicaties voorkomen

Het is raadzaam om voorafgaand aan een filler behandeling jezelf te oriënteren bij verschillende klinieken en op gesprek te gaan bij diverse artsen. Vele klinieken bieden tegenwoordig de mogelijkheid om een gratis consult aan te gaan, zoals het Centrum Fillers Amsterdam. Controleer verder of de kliniek geregistreerd is en de arts branche gecertificeerd. Daarnaast is het altijd goed om ervaringen van anderen te lezen. Deze stappen gaan je helpen in de zoektocht naar een goede kliniek voor een veilige filler behandeling.